Breaking News

NAJIB NAFI CURI DUIT NEGARA MALAYSIA 1MDB


NAJIB NAFI CURI DUIT NEGARA MALAYSIA 1MDB

NAJIB NAFI CURI DUIT NEGARA MALAYSIA 1MDB – Najib Razak berkata laporan Jawatankuasa Kurang lebih Wang Negara (PAC) tentang 1Malaysia Development Bhd (1MDB) sudah bersihkan namanya dalam skandal ini. – Photo The Malay Mail. Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak berkata laporan itu segera tak menghidupkan namanya sebagai orang yang mengambil 1MDB atau mana-mana kekeliruan terkait serta menggalakkan orang ramai membacanya sendiri. “Ada sebagian soalan pokok. webitol.com Pertama, adakah dalam laporan ini mana-mana ayat menyampaikan saya sudah mengambil uang 1MDB? Tak sekalipun. “Kedua, adakah laporan ini menyampaikan saya bikin kekeliruan? Jawapannya tak. Serta ketiga, dalam laporan ini, adakah (dinyatakan) uang derma dari pada kerajaan Arab Saudi yaitu uang 1MDB? Tak sekalipun, ” tuturnya saat session masalah jawab berbarengan Datuk Idris Jala saat sebelum pelancaran Laporan Pelan Transformasi Negara (NTP) 2017 malam itu. Najib berkata beliau sendiri menujukan PAC – yang ikut dianggotai anggota parlimen pembangkang – untuk menyiasat 1MDB pada 2015.

NAJIB NAFI CURI DUIT NEGARA MALAYSIA 1MDB

Laporan PAC menghidupkan sebagian permasalahan pengurusan serta mencadangkan siasatan selanjutnya oleh polis. Hingga hari itu, belum ada pendakwaan terkait kes ini di Malaysia. Laporan Ketua Audit Negara berhubung 1MDB juga diklasifikasikan sebagai rahsia meskipun Najib pernah berjanji untuk membuatnya dokumen pemula. Tetapi banyak perubahan berlaku mulai sejak laporan PAC ini, antaranya aksi undang-undang pada sebagian bank serta individu yang memiliki kaitan dengan 1MDB di Singapura serta Switzerland. Jabatan Kehakiman Amerika Syarikat (DOJ) juga merampas aset yang didakwa diperolehi dari pada wang terkait 1MDB yang dicuci, seperti kapal monitor elegan Equanimity yang bernilai AS$250 juta. NAJIB NAFI CURI DUIT NEGARA MALAYSIA 1MDB Nota Ana Ghoib : Keempat Rafizi berdepan penjara kerana mendedahkan satu baris ayat dalam laporan PAC yang rahsia – mengaitkan perpindahan wang pada Good Star yang didakwa punyai Jho Low oleh 1MDB. Tentu hebat sembari lihat TV dalam tandas juga saat ini bisa transfer uang ke mana-mana serta buat laporan tapis sendiri.

Peguam Tun Dr Mahathir Mohamad, Haniff Khatri Abdulla mencabar Peguam Negara Tan Sri Mohamed Apandi Ali menempatkan jawatan dengan dan merta serta memohon maaf pada rakyat negara itu. Bila tak mahu berbuat sekian, kata Haniff, beliau butuh buka awal mulanya kertas siasatan berhubung dana RM2. 6 billion yang pernah dimasukkan ke akaun bank peribadi Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak. NAJIB NAFI CURI DUIT NEGARA MALAYSIA 1MDB Gesaan Haniff itu yaitu susulan ketentuan mahkamah Singapura pada bln. itu Agen Resmi Piala Dunia 2018 yang sudah menjatuhkan hukuman ke atas Pengurus Falcon Private Bank Switzerland cawangan Singapura, Jens Fred Sturzenegger.

Sturzenegger dijatuhkan hukuman penjara 7 bln. serta denda S$128, 00, tuturnya, atas kekeliruan pada yang lain penyembunyian maklumat terkait transaksi kewangan melibatkan dana 1MDB. “Dua kenyataan terutama yang sangat sama nampak dari kes Sturzenegger ini adalah Jho Low yang dikenali sebagai Agen Resmi Piala Dunia 2018 Terpercaya individu yang bentuk sesungguhnya individu bernama Eric Tan yang memiliki sebagian akaun di bank ini dengan satu daripadanya atas nama Tanore Finance Corporation.